Bier gebrouwen met de smaak van 'het zaad van de stad'
Met 75.000 iepen kun je Amsterdam toch wel de iepenhoofdstad van de wereld noemen. Jasper Dekkers en Agnes de Ruijter waren benieuwd hoe de zaadjes van die boom zouden smaken in een biertje en gingen ermee aan de slag. En dat resulteerde in de Iepa, die ze ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van onze stad, hebben gebrouwen. "London heeft de eik, Parijs de plataan, Berlijn de linde en wij hebben de iep", vertelt Agnes de Ruijter. Iedereen kent het wel de lentesneeuw of dubbeltjesregen in het voorjaar. Straten en grachten vol bloesem van de iep. De zaadjes voor het gebrouwen bier zijn geplukt in het Sloterpark: "Nee niet van de grond hoor, we hebben alleen maar vers zaad gebruikt", zegt De Ruijter. We vroegen aan de man die alles weet van de bomen in Amsterdam, Hans Kaljee, of het een beetje te drinken is. "Een beetje hoppig, maar ook wel een beetje nootachtig. Heerlijk." De bomenconsulent legt uit dat er in de bloesem van de iep een klein nootje zit: "Het is eigenlijk een klein amandeltje en dat geeft die smaak. De iep is mijn lievelingsboom. Hij is de taaiste rakker van de stad en kan veel hebben. Super, dat we 'm nu ook kunnen proeven." Er was al iepenparfum en ook banketbakker Holtkamp maakte al eerder taartjes met iepenextract maar een biertje is nieuw. Er komt volgend jaar ook een 0.0-versie.
Lees verder