Goud en brons voor vrouwen estafetteploegen bij EK atletiek

Op de slotavond van de Europese kampioenschappen atletiek in Rome hebben de Nederlandse vrouwen estafetteploegen goud en brons veroverd. Lieke Klaver en Lisanne de Witte snelden met Femke Bol en Cathelijn Peeters op de 4x400 meter als rapste naar de finish. Nadine Visser en Tasa Jiya verrasten met Marije van Hunenstijn en Minke Bisschops op de 4x100 meter door het brons te pakken.  Op de 4x100 estafette maakte de Amsterdam Jiya indruk met een sterke eindsprint waarin ze op de finishlijn Zwitserland passeerde. Ze zette de tijd stil na 42,46 seconden. De overwinning ging naar de Britse ploeg in 41,91. Het zilver was voor Frankrijk in 42,15.. Jiya en Visser uit Hoogkarspel liepen eerder ook individuele finales. Jiya werd vijfde in de finale van de 200 meter, Visser vijfde in de finale van de 100 meter horden.  Goud 4x400 meter De gouden medaille op de 4x400 meter estafette betekende een prolongatie van de Europese titel. In Stadio Olimpico was 3.22,39 de winnende eindtijd. Het zilver was voor Ierland, het brons ging naar België. Tekst gaat verder onder de foto. De samenstelling in de finale was heel anders dan in de series op dinsdag. Toen kregen Bol, Klaver en Peeters rust en zorgde De Witte als slotloper met een ferme versnelling in de laatste meters voor de finaleplek. Klaver uit Enkhuizen was de startloopster. Vanuit de buitenste baan 9 trok ze stevig door en wisselde als eerste. Peeters nam bij het invoegen na de bocht de koppositie in, maar werd ingehaald door de Ierse Rhasidat Adeleke en wisselde als tweede met De Witte. De ervaren estafetteloopster uit Heiloo vocht zich terug naar de leiding, waarna Bol het kon afmaken. Het was wel opvallend dat Bol nog flink haar best moest doen om de concurrentie voor te blijven. In de splittijd was ze zelfs iets langzamer dan De Witte. Voor Klaver was het haar derde medaille op dit EK. Ze won brons op de 400 meter en was ook één van de lopers in de gemengde 4x400 meter estafetteploeg die brons behaalde. Vloon achtste  Polsstokhoogspringer Menno Vloon besloot de EK met een achtste plaats. De 30-jarige Zaankanter strandde op een hoogte van 5,82 meter. Vloon was eerder in zijn derde poging over 5,75 meter gesprongen. Met vijf gouden, vier zilveren en drie bronzen medailles sluit de Nederlandse ploeg dit EK zeer succesvol af.