Ierse pubs zien tekort aan Guinness vlak voor St. Patrick's Day: "We zijn nu dagen aan het bellen"

Volgende week is het St. Patrick’s Day, een dag waarop traditioneel veel donker stoutbier wordt gedronken. Maar door leverproblemen is de populaire drank slechts mondjesmaat beschikbaar, tot grote frustratie van veel Ierse pubeigenaren in de stad. "Wat er is gaat voornamelijk naar Ierland en Groot-Brittannië toe", zegt pubeigenaar Brian Krijger. Het populaire stoutbier Guinness is al lange tijd geliefd onder rugbyfans en oudere pubgangers, maar wint de afgelopen jaren ook snel aan populariteit onder jongeren. Stout wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een branderig bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. Het Ierse biermerk kan de groeiende vraag echter niet bijbenen, waardoor veel pubeigenaren in de knel komen. Opslagruimte Brian Krijger, eigenaar van de Ierse pubs Molly Malone's, Mulligan's en Murray's, vertelt over de problemen met de opslagruimte. "Nederland staat een beetje achteraan in de rij. Dus we zijn nu dagen aan het bellen. En het probleem in Amsterdam is dat je niet zoveel opbergruimte hebt." Hij verwacht niet dat de situatie snel verbetert. Het Ierse biermerk heeft gezegd dat ze verwachten in april het probleem opgelost te hebben, maar Krijger heeft daar een hard hoofd in. Vorig jaar waren er al tekorten van het donkere bier, en dit jaar is de populariteit alleen maar verder toegenomen. Edgar Rodrigues Pereira is eigenaar van de Aran's Irish Pub op het Max Euweplein. Hij zag de tekorten al eerder aankomen en begon tijdig met het aanleggen van een voorraad. "Ik hoorde via via dat er problemen op komst waren. We zijn gelijk begonnen met 25 fusten. Daarna stelden de leveranciers een limiet en zijn we dagelijks tien fusten gaan kopen tot het niet meer kon."  Sociale media-trend Dat het bier zoveel populairder geworden is heeft onder andere te maken met een trend op sociale media. Op Instagram en TikTok, is de trend Split the G populair. Het doel is om in één slok de letter ‘G’ op het glas precies doormidden te ‘splitsen’. Een nieuwe generatie heeft het stout bier op deze manier ontdekt.  Mick Sweeney, barman van Mulligan’s aan de Amstel, merkt ook dat het publiek in Ierse pubs aan het veranderen is. "We zien echt dat er groepen jongeren binnenkomen, een glas bestellen en Split the G doen en zichzelf opnemen voor Tiktok en Instagram."  Alternatieven Een St. Patrick's Day zonder stout zal ook in Mulligan's niet gebeuren, want er zijn alternatieven besteld. "We hebben een combinatie van Guinness, Murphy's en we hebben ook een eigen stout nu zelf gebrouwen met Two Chefs, dus dan hebben we in ieder geval iets", aldus eigenaar Brian Krijger. En dus zijn ze niet bang dat St. Patrick's Day aanstaande maandag zal mislukken zijn. Al zijn niet alle pubbezoekers gelijkgestemd. "Ik denk dat het net zo leuk zal worden, het wordt gezellig, dus we gaan het proberen." Maar een andere pubbezoeker twijfelt daaraan: "Zonder Guinness is het eigenlijk geen St. Patricks day. Het is dan gewoon een normale dag."

Lees verder