Terrassen De Pijp uit protest langer open: "Betalen hetzelfde, maar moeten eerder dicht"
In Zuid moeten horecazaken hun terras in de winterperiode twee uur eerder sluiten dan horeca in Centrum. Oneerlijk, vinden ondernemers in De Pijp, omdat ze wel hetzelfde belastingtarief betalen. Uit protest laten zo'n 20 ondernemers de gasten vanavond daarom twee uur langer buiten zitten. Dezelfde lasten, dan ook dezelfde rechten, vindt Menno van Dorp. Hij is een van de horecaondernemers die vanavond zijn terras aan de Eerste van der Helststraat twee uur langer openhoudt. Tot 22.00 uur, net zoals is toegestaan in Centrum. Ze betalen immers hetzelfde belastingtarief voor de terrassen als ondernemers in andere stadsdelen. En die twee uur langer open maakt een groot verschil, zegt hij. "Daardoor kan je eigenlijk helemaal geen eters hebben op het terras." Van Dorp krijgt ook berichten dat ondernemers uit andere delen van Zuid die zich aansluiten. Hij kan een grijns niet onderdrukken. "Leuk om te zien!" "Ik dacht eigenlijk: moet ik dit nog wel willen?" Het was even slikken toen afgelopen voorjaar de aanslag voor de precariobelasting op de mat viel. "Voor het terras betaalden we normaal gesproken 2900 euro. Maar dat is nu drie keer zo duur." De afgelopen jaren heeft de gemeente de precariobelasting, de belasting op het gebruik van gemeentegrond, stapsgewijs verhoogd. "Maar tijdens corona hoefden we die niet te betalen, uit coulance", zegt Van Dorp. "Daardoor valt de verhoging over 2023 ineens groot uit." Verschillende tarieven Het raakt niet iedere Amsterdamse horecaondernemer met een terras even hard. In de winterperiode, van november tot en met februari, betaalt iedereen ruim 40 euro belasting per vierkante meter terras. Maar voor het voorjaar en de zomer is de stad opgedeeld in drie gebieden. In gebied A - ruwweg het Centrum, de Pijp en Oud-Zuid - is dat iets meer dan 137 euro per vierkante meter. Stadsdeelvoorzitter Bart Vink (D66) zegt de ergernis van de ondernemers te begrijpen. "Dit is het derde uitgaansgebied van stad. We onderzoeken daarom momenteel de mogelijkheden, en komen daar zo snel mogelijk op terug. Dit hebben we in oktober ook met ondernemers in De Pijp gedeeld." Wat die mogelijkheden van het stadsdeel zijn, kan Vink nog niet zeggen. Maar een aanpassing van de openingstijden, dat zit er niet in. "Omdat er momenteel aan nieuw stedelijk horecabeleid wordt gewerkt, is het niet handig om nu als stadsdeel het beleid aan te passen", zegt Vink. "Het risico bestaat dan dat we ondernemers in korte tijd met meerdere beleidsaanpassingen confronteren, wat voor onzekerheid kan zorgen." Van Dorp benadrukt de verhoogde tarieven gewoon te zullen betalen. Wel hoopt hij dat het nieuwe beleid rekening houdt met zijn bezwaren. "Mijn oproep zou zijn: rek komende winter de tijden op tot 22 uur. En dan gaan we volgend jaar verder praten."
Lees verder