Voedselcirkel in Noord wil armoede en voedselverspilling tegengaan

Vrijwilligers van de Voedselcirkel verzamelen en sorteren overgebleven voedsel van winkels en groothandels voor andere lokale voedselinitiatieven in de stad. De organisatie bestaat al sinds de zomer, maar heeft nu een eigen locatie in Noord. "Nu kunnen we nog meer mensen helpen." Twee keer per week zijn vrijwilligers van de Voedselcirkel bezig om overgebleven voedsel van winkels en groothandels te sorteren en her te verdelen voor andere lokale voedselinitiatieven. Wat er bij de organisatie binnenkomt op zo'n dag is altijd maar weer de vraag. Dat is afhankelijk van wat de leveranciers van de voedselcirkel overhebben. Het eten mag officieel niet meer worden verkocht, toch is er niet altijd wat mis mee, vertelt Daan Aveskamp. "Wat wij hier binnenkrijgen is vers van onze partners, zij zitten met een overschot. Er moet een einddatum op officieel, maar dat betekent niet dat het daarna slecht is", vertelt hij. De vrijwilligers van de organisatie checken het eten door te kijken, te ruiken en te proeven.  Laagdrempelig Volgens Aveskamp is het initiatief een waardevolle aanvulling op de Voedselbank, omdat niet iedereen daarvoor in aanmerking komt. "De Voedselbank vraagt veel aan mensen, in de vorm van data. Mensen moeten hun gegevens achterlaten. Dat hoeft bij ons niet. De initiatieven waarmee wij werken zitten al in de buurten en delen gratis uit", aldus Aveskamp. De organisatie staat in contact met in totaal zo'n twintig andere grote- en kleinere organisaties in de stad.  De Voedselcirkel vindt het belangrijk dat eten niet verspild wordt. Zo wordt het eten dat niet door de ballotagecommissie komt verwerkt tot veevoer of compost. 

Lees verder